Tuesday, July 17

spageti seafood carbonara :)


assalamualaikum.....
dok xdok cek dah cuti dekat 2 bulan dah...mnggu depan dah start practical...huk2.. 
ok...kat cni...cek nk kngsila ape y cek wat masa cuti nih...hobi cek tentu2lah masakkn..so xmo cta pnjng2... straight to da point k...  arini cek lapaq sngt2 disbbkn diet cek xmau la mkn nsik...hik2 kununlaaa.. puihh :p
so refer to our topic...cek msak la spageti cek nih...spageti seafood carbonara cek cipta nih..kununla resepi cek...hahhakpuih.. :p
hahaha..xdekla...sebenaqnya cek refer gak resepi dri blog2 y len...nk bg link bnyk sngt cek tgk so xengt dah...cek tgk mna y smple n mcm sedap ...tp ubah2 la ckit yelaaa sbb peti ais cek xdak mende sngt..so masak ngn apa y ada jek...ngee.. tp dun worry rasa ttp sdap, ada rupa spageti carbonara n y pling penting selamat dimakn...hik33


jeng2...spageti seafood carbonara cek...nyum2
soryy gambo xcntik..sbb xsabaq nk mkn..hihihi :p

opss2 truskkan..
resepi nih buat xbnyk sngt k... adela...dlam 3 4 org mkn...so klu rsa nk wat bnyk ke ckit ke...pndai2 agak k..so imagin sndri..hihi.... cek pon msk men agak jek..:p
cara msk sngat la simple...cek msak sat ja xsmpai pon 1/2 jam..hihi

BAHAN2 Y DIPERLUKAN IALAH ::

1/2 pack spageti...( masakkan air, msukkan minyak msak n sedikit garam..tunggu smpai didih msukkn spageti..masak smpai lembut)

1 biji bawang besar (potong dadu)
3 ulas bawang putih (cincangkan )

200gm udang (buang kepala n kulit tp depends la klu nk buang ke x )
100gm sotong...( potong bulat )

1/2 tin mushroom sup
1 kotak whiping cream ( dlam 200ml )
1/2 button mushroom (belah 4 )
1tsb tepung jagung
sedikit oregano..
1tsp serbuk lada hitam
  nk lagi sedap masukkn parmesan cheese tp peti ais cek xdak parmesan cheese so cek xmsukkn pon...jgn risau rasa ttp ada...klu bnyk2 sngt kunk muak kn...so wat ape ada jek...hihi
nextt !

cara-caranya ::

tumis bawang besar n bawang putih.. (cek tumis ngn marjerin plnta sbb olive oil xdek..minyak biasa pon boleyhh) tumis smpai naek bau....
masukkan sotong n udang masak smpai agak nk masak...
masukkan mushroom soup td...msak ckit...msukkan button mushroom..
then masukkn whiping cream...
agak2 cair masukkn tepung jagung...
lastly blh la msukkn sedikit oregano n serbuk lada hitam..
pastuh bolehla msukkn garam scukup rasa...

nyum2.... sedia dihidangkan....
err..2 y nk msukkan parmesan chesse leh msukkn las skli sma masa nk msukkn oregano n serbuk lada hitam..
finishh.. :)

# sebelom makan jgn lupa baca BISMILLAH k.... =)





Myspace Layouts

No comments:

Post a Comment